Verplaatsing

Eigenschappen
Kunstenaar Charles Bergmans
Adres Metrostation Weesperplein
Wijk Centrum
Plaatsingsdatum 1977

Kunst om op te zitten. In de hal van metrostation Weesperplein staan tien blokken van Belgisch hardsteen, die vrijwel direct na de plaatsing, meer dan veertig jaar geleden, 'ingenomen' zijn door de reizigers. Verplaatsing is daardoor niet alleen onderdeel geworden van het dagelijks leven op het station, het kunstwerk is er ook wezenlijk door veranderd. Duizenden zitvlakken hebben de bovenkant van de blokken glad en glanzend gemaakt.Het kunstwerk bestaat uit vier kubussen met twee zaagsneden en zes rechthoekige blokken waarvan aan twee kanten een stuk ontbreekt. Je kunt er het verloop van een rit met de metro in zien. Mensen stappen in en uit, links en rechts. De trein rijdt verder, maar in de loop van de reis verandert het volume.

Charles Bergmans komt uit Waalwijk, waar zijn vader in een van de tientallen schoenfabrieken werkte. Bergmans werd beeldend kunstenaar, maar ontwierp ook schoenen voor diverse bekende merken.

Aan de opdracht voor de kunstwerken in de stations Weesperplein en Gaasperplas ging in 1976 een openbare inschrijving vooraf, waaraan maar liefst 198 kunstenaars meededen. Bergmans won, samen met  Matthijs van Dam en Antoine Mes.

 

Verplaatsing

Plattegrond