Wortels van de stad

Eigenschappen
Kunstenaar Louis van Gasteren
Adres Metrostation Nieuwmarkt
Wijk Centrum
Plaatsingsdatum 1980

De houten palen, stalen balken en de schutting met tekst maken deel uit van een collectief werk waarmee een groep kunstenaars de geschiedenis van de Nieuwmarktbuurt wilde uitdrukken. De vijf kunstwerken vormen een samenhangend geheel. Het is niet overal duidelijk waar het werk van de ene kunstenaar ophoudt en dat van de ander begint.In de jaren zeventig van de twintigste eeuw vierde de 'happenings-, environments- en assemblagekunst' hoogtij. Vooral in Amsterdam had deze kunstvorm een stevige links-politieke lading. Veel maatschappijkritische kunst uit die periode is verdwenen, maar het 'ensemble' in station Nieuwmarkt is er nog.

Met Wortels van de stad laat Louis van Gasteren je aankijken tegen het onzichtbare, ondergrondse deel van Amsterdam; de beroemde palen waarop de stad gebouwd is. Net als de andere kunstwerken in het station refereren de Wortels rechtstreeks aan de sloop van de oude Nieuwmarktbuurt. Ze zijn een zichtbare en tastbare herinnering aan de huizen die boven de grond niet meer te zien zijn. Hoe kwetsbaar die huizen waren (en vooral de mensen die erin woonden), blijkt uit de stalen balken die de palen moeten ondersteunen. De tekst op de schutting is een wanhoopskreet, tegen beter weten in: WIJ BLIJVEN HIER WONEN.Wortels van de stad is een van de weinige kunstwerken in de openbare ruimte van Louis van Gasteren. Veel meer bekendheid kreeg hij als cineast. Tussen 1952 en 2012 maakte hij tientallen films en documentaires.

Het ensemblekunstwerk in station Nieuwmarkt is gemaakt in opdracht van de stad Amsterdam, op advies van de Werkgroep Kunstzaken Metro. De Werkgroep had voorgesteld om in samenspraak met de bewoners van de Nieuwmarktbuurt kunstwerk(en) te laten maken voor het nieuwe station.  

 

http://www.louisvangasteren.nl

 

Wortels van de stad

Plattegrond