Slopersbal

Eigenschappen
Kunstenaar Jan (Johannes Alphonsus) Sierhuis (1928 - ) (Meer informatie)
Adres Metrostation Nieuwmarkt
Wijk Centrum
Plaatsingsdatum 1980

Deze indrukwekkende sloopkogel maakt deel uit van een collectief werk waarmee een groep kunstenaars de geschiedenis van de Nieuwmarktbuurt wilde uitdrukken. De vijf kunstwerken vormen een samenhangend geheel. Het is niet overal duidelijk waar het werk van de ene kunstenaar ophoudt en dat van de ander begint.In de jaren zeventig van de twintigste eeuw vierde de 'happenings-, environments- en assemblagekunst' hoogtij. Vooral in Amsterdam had deze kunstvorm een stevige links-politieke lading. Veel maatschappijkritische kunst uit die periode is verdwenen, maar het 'ensemble' in station Nieuwmarkt is er nog.

Slopersbal bestaat uit een enorme kogel aan een ketting, die druk bezig is een bakstenen muur met de grond gelijk te maken. Daaronder is een andere bakstenen muur te zien waarin al een flinke bres is geslagen. In de ontstane opening is een zwart-witfoto aangebracht van twee politieagenten die het sloopwerk gadeslaan. Op het perron krijg je de indruk dat je vanuit een verwoest huis naar buiten kijkt.

Na zijn opleiding in onder meer Amsterdam, Antwerpen en Parijs groeide Jan Sierhuis uit tot een van de belangrijkste expressionistische schilders van Nederland. Zijn werk is te zien in musea in binnen- en buitenland. Zowel voor zijn schilderijen als voor zijn monumentale kunst ontving hij in de loop van de jaren diverse prijzen.

Het ensemblekunstwerk in station Nieuwmarkt is gemaakt in opdracht van de stad Amsterdam, op advies van de Werkgroep Kunstzaken Metro. De Werkgroep had voorgesteld om in samenspraak met de bewoners van de Nieuwmarktbuurt kunstwerk(en) te laten maken voor het nieuwe station.

http://www.jansierhuis.info/

http://noordzuidlijn.wijnemenjemee.nl/nieuws/op-stap-met-kunstenaar-jan-sierhuis-op-zoek-naar-zijn-sloopkogel-in-station-nieuwmarkt/

Slopersbal

Plattegrond