Scheuren en gaten in de wanden

Eigenschappen
Kunstenaar Bert Griepink
Adres Metrostation Nieuwmarkt
Wijk Centrum
Plaatsingsdatum 1980

De muren, schuttingen en leuzen maken deel uit van een collectief werk waarmee een groep kunstenaars de geschiedenis van de Nieuwmarktbuurt wilde uitdrukken. De vijf kunstwerken vormen een samenhangend geheel. Het is niet overal duidelijk waar het werk van de ene kunstenaar ophoudt en dat van de ander begint.In de jaren zeventig van de twintigste eeuw vierde de 'happenings-, environments- en assemblagekunst' hoogtij. Vooral in Amsterdam had deze kunstvorm een stevige links-politieke lading. Veel maatschappijkritische kunst uit die periode is verdwenen, maar het 'ensemble' in station Nieuwmarkt is er nog.

Het eerste deel van Scheuren en gaten in de muren is te vinden aan de noordkant van het perron, naast Slopersbal, het tweede deel aan de zuidkant, naast Wortels van de stad. Het werk bestaat uit half afgebroken muren en delen van houten schuttingen. Ze laten de beslissende fase zien van de sloop van de Nieuwmarktbuurt en de laatste kreten van verzet, afkomstig van buurtbewoners en krakers. Ook een aantal grote foto's en een collage van affiches zijn onderdeel van het werk. De meeste foto's tonen beelden van de Nieuwmarktrellen. Op een van de foto's is op de zijgevel van een gebouw een dichtregel van verzetsheld H.M. van Randwijk te lezen: Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht...!

Bert Griepink maakt kunst om zijn verbeelding tastbaar te maken. Hij doet dat niet alleen in monumentale kunst, maar ook in de vorm van onder meer bronzen beelden en schilderijen.

Het ensemblekunstwerk in station Nieuwmarkt is gemaakt in opdracht van de stad Amsterdam, op advies van de Werkgroep Kunstzaken Metro. De Werkgroep had voorgesteld om in samenspraak met de bewoners van de Nieuwmarktbuurt kunstwerk(en) te laten maken voor het nieuwe station.

 

https://www.bertgriepink.nl

Scheuren en gaten in de wanden

Scheuren en gaten in de wanden

Plattegrond