I want a permanent wave

Eigenschappen
Kunstenaar Gerald van der Kaap (1959 - ) (Meer informatie)
Adres Metrostation Europaplein
Wijk Zuid
Plaatsingsdatum 2018

In het metrostation Europaplein komt je vanaf de twee lange perronwanden een verhaal tegemoet. Je ziet een man uit het Noorden en een vrouw uit het Zuiden die elkaar op het station ontmoeten, net als in de film Brief Encounter. De beelden vormen ook een moderne enscenering van de ontvoering van Europa door de oppergod Zeus. En als metroreiziger ben je geen toeschouwer, maar deelnemer. Je beweegt je tussen de hoofdrolspelers en wordt zelf een personage in het verhaal. De levensgrote foto's en de royale gebaren contrasteren met een piepklein detail, dat ook deel uitmaakt van het kunstwerk: een Griekse munt van 2 euro, die in de vloer van het perron is verwerkt.
Gerald van der Kaap werkt als kunstenaar en fotograaf vaak en graag in de openbare ruimte. Hij treedt ook regelmatig op als vj en de titel van dit kunstwerk gebruikte hij al eens tijdens een performance. Het is afkomstig uit een oud reiswoordenboekje. De merkwaardige zin is voor meer dan één interpretatie vatbaar en dat is kenmerkend voor Van der Kaaps werk.

Het geharde glas in de perronwanden bestaat uit verschillende lagen. Van der Kaap heeft zijn beelden aangebracht tussen de lagen van het glas. Voor de achterkant van de panelen koos hij een reflecterende coating, zodat er bij het passeren van het werk diepte en beweging ontstaat.

https://www.geraldvanderkaap.com  
http://noordzuidlijn.wijnemenjemee.nl/nieuws/kunstwerk-station-europaplein-onthuld/

 

I want a permanent wave

I want a permanent wave

Plattegrond